Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Zeytinyağı terimlerinden birçoğunu mutfakla az çok haşır neşir olanlar bilirler. Biz bir süredir Mavras Blog’a yazdığımız yazılarımızda zeytinyağı hakkında az bilinen özelliklere ve bazı terimlere de değinmeye çalışıyoruz. Bu yazımızda da zeytinyağı çeşitlerine değinmek istedik. Zeytinyağı çeşitleri Naturel, İşlenmiş ve Rafine olarak üçe ayrılır.
Naturel Zeytinyağlarının türleri:
Kimyasal işlem kullanılmadan elde edilen yağ türleridir.
İki türü vardır.
Naturel Birinci Zeytinyağı (Virgin Olive Oil)
Naturel Sızma Zeytinyağı (Extra Virgin Olive Oil)
Ham Zeytinyağı:
Ham zeytinyağı, işlemlerden geçmemiş zeytinyağıdır.
Yere düşen zeytinlerin toplanarak elde edilen yağdır. Genellikle sabun yapımında kullanılır.
Taş Baskı Zeytinyağı:
Taş Baskı; hamur, zeytin, üstü açık bir şekilde büyük taşlarda değirmen şeklinde öğütülerek hamur haline getirilir. Sonrasında ise; kıl çuvallara koyulup preslenerek çıkartılan bir yağdı eski tarihlerde. Şimdi steril bir yöntem olmadığı için pek kullanılmamaktadır.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı:
24°C’nin altında sıkılması gereken zeytinyağıdır.
Organik Zeytinyağı:
Kontrollü ve hiç kimyasal gübre ve ilaç kullanılmayan, hiç araç giriş çıkışının olmadığı zeytinliklerimizden elde ettiğimiz zeytinyağlarımızdır. Bizim iki çeşit organik zeytinyağımız mevcuttur.
Organik Naturel Sızma ve Organik Naturel Birinci. Aralarındaki tek fark hasat zamanıdır. Organik Naturel Sızma, Eylül-Ekim aylarında hasat edilen zeytinlerden elde edilirken, Organik Naturel Birinci Kasım-Aralık aylarında hasat edilen zeytinlerden elde edilir.
Erken Hasat Zeytinyağları:
24°C’nin altında soğuk sıkım metoduyla üretilmektedir. Hasadı ve sıkımı Eylül-Ekim aylarında yapılır. Hasat edilmesinin ardından 4 saat geçmeden sıkıma girer.
Rafine Zeytinyağları:
Riviera: Kimyasal işlemlerden geçirilerek elde edilmektedir. Rafine ve naturel zeytinyağlarının birleşimi ile oluşturulur. Önermeyiz, üretmeyiz.